Carving - Galeria

Dekoracje z warzyw i owoców


  • Arbuzy

    Arbuzy
    (17 images)
    Rzeźby z arbuzów.

  • Carving

    Carving
    (39 images)

    Carving - dekorowanie potraw

    Wędrujące z języka specjalistycznego do potocznego, słowo carving etymologicznie związane jest z językiem angielskim i używa się go jako określenie cięcia, rzeźbienia, wycinania. Dekorowanie potraw, zwłaszcza owoców, pochodzi z kultury Dalekiego Wschodu, W krajach takich jak Chiny, Tajlandia czy Japonia sztuka podawania posiłków była szczególnie pielęgnowana.

    Za ojczyznę carvingu uchodzi Tajlandia, gdzie tworzenie kunsztownych form ze składników spożywczych uznawane zostało za dziedzictwo narodowe i kultywowana w sposób masowy, aczkolwiek pierwocin zabawy z formą danie i sposobem podania można się doszukiwać już w starożytnej kuchni rzymskiej.

    Ozdabianie potraw z rzeźbionych owoców i warzyw pierwotnie miało bardzo ekskluzywny charakter. Stanowiło to swego rodzaju rozrywkę dla biesiadników. Od X wieku dekoracje potraw zaczęły pojawiać się na stołach klasy średniej.

    Carving w najprostszym ujęciu można przedstawić jako tworzenie warstw, poprzez powtarzanie tych samych czynności. Jeśli ciekawi są Państwo, jak kunsztowne efekty można osiągnąć w tej sztuce zapraszamy do zapoznania się z nasza galerią.